Διάρκεια φοίτησης, Μερική φοίτηση, Διακοπή φοίτησης Ν.4957/2022 Εσωτερικός Κανονισμός Α.Π.Θ. (τροποποίηση ΦΕΚ 1487/τ.Β’/30-3-2022)
Γνωμοδότηση 56/2024 Γραφείου Νομικού Συμβουλίου ΑΠΘ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Ο ελάχιστος χρόνος σπουδών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. είναι οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στο ΠΠΣ του Τμήματος Βιολογίας είναι δώδεκα (12) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Μετά από τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκδίδεται πράξη διαγραφής.
Η παραπάνω ανώτατη διάρκεια φοίτησης ισχύει για τους φοιτητές/φοιτήτριες (εις το εξής φοιτητές) που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδ. έτος 2022-2023 και εξής.
Για τους εγγεγραμμένους φοιτητές που κατά το ακαδ. έτος 2020-2021 δεν είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, η ανώτατη διάρκεια φοίτηση υπολογίζεται από την έναρξη του ακαδ.έτους 2021-2022 και έπειτα. Επομένως οι φοιτητές με έτη εισαγωγής 2021-2022, 2020-2021, 2019-2020, 2018-2019 και 2017-2018 οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το ακαδ. έτος 2026-2027 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2027).
Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές που κατά το ακαδ. έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, (έτος εισαγωγής πριν το 2017-2018), διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη διάρκεια φοίτησης (4 έτη), από την έναρξη του ακαδ. έτους 2021-2022. Επομένως οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το ακαδ. έτος 2024-2025 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου 2025).
Προβλέπεται η κατ΄εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής/η φοιτήτρια έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η αίτηση κατατίθεται από τον φοιτητή (ηλεκτρονικά / με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο / ταχυδρομικά / αυτοπροσώπως, μέσω ΚΕΠ), πριν από τη λήξη της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, στη Γραμματεία του Τμήματος, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης: α) της ύπαρξης θεμάτων υγείας και β) της ύπαρξης συγγένειας ή συμφώνου συμβίωσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι λόγοι υγείας δεν ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή. Οι σοβαροί λόγοι υγείας θα πρέπει να αποδεικνύονται με έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου ή αρμόδιας ειδικής επιτροπής νοσοκομείου.
Η Συνέλευση του Τμήματος εισηγείται για την έγκριση ή τη μη έγκριση της αίτησης, καθώς και για το χρονικό διάστημα της επιπλέον φοίτησης, ενώ η σχετική πράξη εκδίδεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Επιπλέον υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης μπορεί να εγκριθεί εκ νέου με την ως άνω διαδικασία, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι υγείας.
Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, η Κοσμητεία της Σχολής μπορεί να εκδίδει πράξη διαγραφής, μετά από σχετική εισήγηση του οικείου Τμήματος.
ΜΕΡΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ
Οι φοιτητές που βρίσκονται εντός του ελάχιστου χρόνου φοίτησης (8 εξάμηνα) και αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές/τριες που υπάγονται στις περιπτώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, δύνανται, να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.
Προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς τη Γραμματεία του Τμήματός μαζί με τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης. Η αίτηση με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθεται (ηλεκτρονικά / με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο / ταχυδρομικά / αυτοπροσώπως, μέσω ΚΕΠ) στη Γραμματεία του Τμήματος, κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους (Σεπτέμβριο) για το οποίο ζητείται η έναρξη της μερικής φοίτησης.
Η μερική φοίτηση αρχίζει να ισχύει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. σοβαρής ασθένειας).
Ειδικότερα:
α. Φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα οφείλουν να προσκομίσουν τη σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη.
β. Φοιτητές με αναπηρία οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση διαπίστωσης της αναπηρίας από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από επταμελή υγειονομική επιτροπή δημόσιου νοσοκομείου. Φοιτητές που έχουν εγγραφεί με την ειδική κατηγορία των φοιτητών με αναπηρία, δεν απαιτείται να προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά από αυτά που είχαν αρχικά προσκομίσει για την εγγραφή τους, εκτός αν στη βεβαίωση ΚΕΠΑ αναγράφεται ημερομηνία λήξης αυτής.
γ. Φοιτητές που είναι αθλητές, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή την Ολυμπιακή Επιτροπή, κατά περίπτωση, στην οποία θα πιστοποιείται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης.
Για όσους φοιτητές παραμένουν σε κατάσταση Μερικής Φοίτησης, οι ως άνω βεβαιώσεις κατατίθενται εκ νέου στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, στην αρχή κάθε εξαμήνου, ώστε να διαπιστώνεται αν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην περ. β’.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μαθημάτων μεγαλύτερο από το ήμισυ του μεγίστου αριθμού μαθημάτων του εξαμήνου, τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός τους, εφαρμοζόμενης, και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι φοιτητές δύνανται να επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης με την ως άνω διαδικασία, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στη Γραμματεία του Τμήματος, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά.
Για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του φοιτητή, η επάνοδoς σε καθεστώς κανονικής φοίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του ακαδημαϊκού έτους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Η χρονική διάρκεια της διακοπής της φοίτησης δεν είναι υποχρεωτικά διετής άπαξ, αλλά είναι δυνατή η χορήγηση ετήσιων διακοπών φοίτησης, μεμονωμένα, και μέχρι του συνόλου των 2 ετών. Ο φοιτητής υποβάλλει (ηλεκτρονικά/με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο / ταχυδρομικά / αυτοπροσώπως, μέσω ΚΕΠ) αίτηση διακοπής φοίτησης στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση κατατίθεται στην έναρξη κάθε εξαμήνου για το οποίο ζητείται η έναρξη της διακοπής και αρχίζει να ισχύει από την έναρξη του εξαμήνου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. σοβαρής ασθένειας).
Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, καθώς και των παροχών που απορρέουν από τη φοιτητική του ιδιότητα. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Με τη λήξη της διακοπής, ο φοιτητής επανέρχεται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που κατείχε πριν από τη διακοπή της φοίτησης.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης διακοπής φοίτησης οι φοιτητές/τριες που έχουν λάβει βεβαίωση σπουδών για το νέο ακαδημαϊκό έτος, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.
Οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες υποβάλλουν αίτηση διακοπής φοίτησης εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχικής εγγραφής τους.