ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ

Η ΓΣ του Τμήματος Βιολογίας, ΑΠΘ, στέκεται με προβληματισμό όσον αφορά τις συλλήψεις φοιτητών/τριών του ΑΠΘ και τις αναφορές σχετικά με την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το ΑΠΘ όπως και κάθε πανεπιστημιακό campus δεν μπορεί να αποτελεί αποστειρωμένο χώρο. Ειδικά το ΑΠΘ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ζωντανό κύτταρο των κοινωνικών διεργασιών της πόλης. Το ΑΠΘ αποτελείται από μια μεγάλη κοινότητα νέων ανθρώπων, οι οποίοι μέσα από τις αλληλεπιδράσεις τους με τους συμφοιτητές/τριες τους και το ακαδημαϊκό προσωπικό διαμορφώνουν την ενήλικη προσωπικότητα τους, την κριτική τους σκέψη, και την δυνατότητα τους να λειτουργούν ως πολίτες αυτού του κόσμου. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μέσω των μαθημάτων ή των εργαστηρίων που παρακολουθούν αλλά μέσα από πλήθος δραστηριοτήτων που συμμετέχουν, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις, πολιτιστικά δρώμενα, η διοργάνωση των οποίων οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Η κλιμάκωση της έντασης του ελέγχου και ο περιορισμός κάθε άλλης δημιουργικής δραστηριότητας εκτός της εκπαιδευτικής και ερευνητικής, δημιουργεί ανησυχία για την λειτουργία του μεγαλύτερου δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου που ακολουθώντας την ατραπό της απαγόρευσης χάνει σημαντικό κομμάτι της λειτουργικότητας του πιθανά και της δυνατότητας του για καινοτομία.

Επιπρόσθετα, το απαρέγκλιτο κλείσιμο των κτηρίων μετά τις 10.00 μμ. και τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6.00 μμ., δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε τμήματα όπου η διεξαγωγή της έρευνας δεν ακολουθεί ωράριο «λειτουργίας», όπως συμβαίνει και στο Τμήμα Βιολογίας.

Προσβλέπουμε σε ένα δημόσιο, λειτουργικό, πλουραλιστικό πανεπιστήμιο με αλληλοσεβασμό, και διευθέτηση των διαφωνιών μέσω ζωντανού διαλόγου όπως αρμόζει σε ένα αυτοδιοικούμενο ίδρυμα.

Θεσσαλονίκη 10/3/2026

ΝΕΑ & ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

16192_ΕΚΠ30 «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τo χειμερινό εξάμηνο του 2026-2027» Αποτελέσματα Τμήματος Βιολογίας, Πρόσκληση 1018/2026

Αίτηση συμμετοχής σε εμβόλιμη εξεταστική φοιτητών/τριών με παράταση σπουδών που λήγει με την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου 2026

Έναρξη εργαστηρίων μαθήματος “Μορφολογία και Συστηματική Ασπονδύλων”

Δήλωση μαθημάτων 1ου εξαμήνου φοιτητών που εισήχθησαν με την κατηγορία Αλλοδαπών-Αλλογενών

Εγγραφές των Εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την ειδική κατηγορία των Τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού, των Τέκνων Ελλήνων Υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό και των Ελλήνων Αποφοίτων Ξένων Λυκείων του Εξωτερικού, ακ. έτους 2026-27